<
  • info@malukutravel.com

Activiteiten Maluku

Aktiviteiten op Maluku

De Molukken zijn niet bepaald toeristisch ontwikkeld. Toch zijn er interessante activiteiten die je in dit oostelijke deel van de archipel kunt ondernemen. Verspreid over de eilanden vind je historische bouwwerken, monumenten en nationale parken. Maar de Molukken is echt beroemd om de vele duikspots.

 

Cultuur bezichtigen

De Molukken bestaat uit ruim duizend eilanden waarvan meer dan de helft onbewoond is. Op de bewoonde eilanden vind je verschillende volken die afwijken in hun tradities en gewoonten. Kenmerkend is het scheppen van eenheid tussen bepaalde dorpen door het sluiten van bloedverbonden.

Beleef de geschiedenis

De Molukken heeft een belangrijke plaats in de koloniale geschiedenis van Indonesie. In deze regio groeiden de bekende specerijen, waar het lange tijd om te doen was. Op verschillende eilanden kun je nog stille getuigen vinden die uit die stammen. Zoals bouwwerken of kerkhoven. Op Ambon staan een aantal Nederlandse forten, die tijdens de bloeiperiode van de specerijenhandel zijn opgezet.display115

Ook op het eiland Ternate vind je een aantal Europese forten terug. Op het eiland Banda Neira ligt een christelijke kerkhof, waar graven liggen van Europeanen uit de achttiende eeuw. Op Ambon vind je ook twee monumenten die de nationale helden Pattimura en Martha Christina Tiahahu eren.

Deze twee verzetsstrijders vochten tegen de Nederlanders aan het begin van de negentiende eeuw. Op Ambon zijn ook monumenten en kerkhoven te vinden voor de Europese soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gestorven. Op het eiland Halmahera en Morotai liggen vele vliegtuigwrakken die getuige zijn van de strijd die hier is gevoerd tussen de geallieerden en de Japanners.

 

Natuur

Ongerepte natuur in Manusela National Park

Het Manusela National Park ligt in het centrale deel van het eiland Seram. Het park is 189.000 hectare groot. Het omvat ook de natuurreservaten van Wae Nua en

Wae Mual waarin je alle bosachtige ecosystemen van Seram vindt. In het centrale deel van het park loopt van oost naar west de Pegunungan Merkele bergkete,n die wordt doorkruist door een aantal zeer wijde rivieren.

Tot deze bergketen behoort de hoogste berg van de Molukken, de Gunung Binaiya (3.027m). Op hoogtes tussen de 1.500 en 2.500 meter vind je bergbossen met varens en mossen. Hogerop veranderen de bossen in alpenvegetatie. Ten noorden van de Pegunungan Merkele vind je kleine heuvels en zanderige vlaktes met lage richels van koraalstenen en koraalzand.

Activiteiten

Langs de noordkust groeien mangrove- en strandbossen. Aan de zuidkust groeit geen natuurlijke vegetatie meer. Meer landinwaarts vind je moerassige laaglandbossen en mangrovebossen. In het park vind je verschillende soorten dieren waaronder ruim honderd vogelsoorten. Het Manusela National Park wordt bewoond door de Manusela- en Nuaulustammen. Het eiland Seram kun je per boot bereiken vanaf Ambon.

Berg beklimmen in Laut Banda – Gunung Api Banda Marine Recreation Park

De Banda-archipel is een groep van negen vulkanische eilanden. Ze hebben verlaten stranden en zijn omringd door de prachtigste koraalriffen van de Molukken. Het gebied is van groot belang voor veel zeevogels, schildpadden en vissen.

De grootste attractie van het park is de Gunung Api Banda (676 m), een actieve vulkaan die in 1988 voor het laatst uitbarstte. Gunung Api Banda kun je vanaf het eiland Banda Neira per kano bereiken. Een gids is niet echt nodig aangezien er maar een weg omhoog leidt. Je moet aan de oostzijde van Gunung Api aanmeren. Je moet wel een redelijk goede conditie hebben om de vulkaan te beklimmen. Ook al zijn er veel hogere bergen elders in Indonesie, de weg naar de top is steil.

Voldoende water is zeker geen overbodige luxe. Neem dan ook minstens twee liter per persoon mee. Eenmaal aan de top is je beloning een prachtig uitzicht over de eilanden Banda Neira en Banda Besar.

Duiken

De Molukse eilanden zijn rijk aan prachtige koraalriffen. Maak kennis met het diverse onderwaterleven. De enorme riffen voor de kust van Ambon en het nabijgelegen eiland Saparua bieden vele uren duikplezier. Er zwemmen Activiteiten duikenenorme schildpadden, scholen tonijn, grote mossels en haaien in het water.

Ook in de wateren voor de noordkust van het eiland Seram kun je goed snorkelen. De Banda-eilanden die ten zuidoosten van Ambon liggen beschikken over een van de beste koraalriffen. Je zult zeker kleurrijke tropische vissen tegenkomen. Voor de kusten van de Banda-eilanden Karaka en Gunung Api zijn ook een aantal uitstekende snorkel- en duiklocaties. Bij de kust van Banda Neira kun je ook heel goed snorkelen. Voor de ervaren duikers zijn er diepere duikspots te vinden bij de eilanden Halta, Ai en Run.

Winkelen

De Molukken is niet echt ontwikkelt voor de shoppende toeristen. Kota Ambon op het eiland Ambon biedt waarschijnlijk de meeste variatie aan winkels. Er zijn een aantal kleurrijke markten (pasars) waar je van alles kunt kopen. Er is ook een soort plaza in de stad met een supermarkt, allerlei winkels, restaurants, een spelhal en een bioscoop. In de stad zijn ook veel souvenirshops te vinden, waar je Molukse specialiteiten zoals kruidnagelbootjes en -doosjes, houtsnijwerk, aardewerk en stoffen kunt kopen. De traditionele markten (pasars) zul je in de meeste bewoonde gebieden van de Molukken wel kunnen vinden, maar buiten de paar grote steden zul je weinig variatie in winkels vinden.